Dania staropolskie wciąż w modzie

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (które są niezwykle cenione na całym globie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone z reguły z Polską. Wolno dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak właściwie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film