kawa w ziarnach arabica

Zwykło się sądzić, że jeśli idealna kwa to koniecznie arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Czemu tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

sklep z kawą
Czym jest arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany również kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma zupełnie różne potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego produkty, inaczej kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są bardzo podobne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa Etiopia Yirgacheffe
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najlepiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest w większości wypadków poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje prawie przez cały rok i adoruje ciepło, wobec tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest ogromnie odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą absolutnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Jednak co ważne dla jej handlowej wartości, niezmiernie łatwo ją scalać z aromatami, wobec tego czasami wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź też korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać gruntownie skład artykułu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko bonusem.